Hoppa till huvudinnehållet!

Rengöra Markiser

Markisrengöring & Skötseltips

Nu när det snart blir vår och sommar kommer du förmodligen att spendera mycket tid utomhus på din uteplats eller balkong. Markiser bör rengöras någon gång om året och även underhållas för att hållas i så gott skick som möjligt. Processen är egentligen ganska enkel och okomplicerad. Nedanför följer några enkla och tidlösa tips gällande skötsel och rengöring av markiser.

Rengöring av markiser

1. Använd en vanlig kvast för att ta bort eventuellt löst skräp från markisen. Börja längst ner och arbeta dig uppåt, ända till toppen av markisen.

2. Ta av själva ramen på markisen och torka av den med en trasa.

3. Använd en mjuk borste och en mild naturlig tvål (använd inte tvättmedel) som du blandar med ljummet vatten för att tvätta och rengöra markisen.

4. Var noga med att rengöra hela markisen. Om du missar att ta bort eventuella fläckar kommer dessa att synas när tyget har torkat. Skölj markisen noggrant så att du får bort alla tvålrester – tvål som inte avlägsnas kan lämna märken efter sig som ser ut som kritrester. Låt markisen torka helt och hållet innan du fäller in den igen.

5. Tvätta markistyg – för ett optimalt resultat tvätta markisen kontinuerligt (cirka en gång i månaden) genom att skölja den med en vattenslang. Rengör undersidan på markisen genom att borsta med en vanlig kvast.

Andra underhållstips och skötselråd för dina markiser

  • Trimma buskar och annan vegetation så att de ej kommer i direktkontakt med din markis då deras syra kan skada markistyget. Du bör också kontrollera markisen för tecken på rost.

  • Markiser är främst utformade för att ge ett effektivt solskydd. De bör inte användas vid extremare väderlek som spöregn, snö, hagel, eller vid starkare vindbyar eftersom dessa typer av väder kan orsaka skador på markisen. Ett gott råd är att du bör vara extra uppmärksam på om det förväntas att bli oväder – och då fälla in markisen innan det svenska klimatet slår till med extremare väderlek.

  • Säkerställ att inget skräp som exempelvis löv eller kvistar rullas upp med markisen när du fäller in den.

  • Smörj in rörliga delar en gång om året med ett torrt smörjmedel som silikonspray. Smörjningen behövs vanligtvis vid själva änden av rullröret. Säkerställ att du inte får silikonspray på markistyget.

Rengöra markis från mögel och svårborttagna fläckar

Om du kämpar för att ta itu med mer envisa fläckar eller om du vill rengöra markisen från mögel av kan det vara en bra idé att först och främst ta ner markisen. Detta minimerar risken för halk- och fallolyckor samtidigt som du också har möjlighet att blötlägga markisen i en lämplig rengöringslösning.

Det kommer också att underlätta processen med att få bort svårborttagna fläckar avsevärt och även se till så att markisen blir helt mögelfri. Slutligen kan du enkelt applicera en beläggning av tygskyddsimpregnering vilket kommer att förlänga tidsintervallen innan du behöver tvätta och rengöra markisen igen.

Har du några frågor om rengöring av markiser? Vi svarar gärna på dina frågor och ger dig användbara underhållstips. Ring oss gärna på telefonnummer 08-511 710 51.